Bulgarije: een adembenemend land van rozen, beroemde producent van rozenolie, het moederland van yoghurt, en … een wijnland!
Bulgarije is een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld. Historisch en archeologisch onderzoek brengt ons tot 6000 jaar terug naar de Thraciërs. De Bulgaarse wijngeschiedenis heeft hoogtes en laagtes gekend.
Tijdens de jaren ’80, op het einde van het communisme, behoorde Bulgarije tot de 5 grootste wijnproducenten ter wereld, voornamelijk gericht op de markt van de Sovjet-Unie. De bulk was goedkope wijn maar toen al was het beter segment niet onbelangrijk.
Het vallen van de muur en de open markteconomie heeft Bulgarije naar kwaliteit gestuwd.
Europese subsidies sinds 2000 hebben nog een extra duwtje gegeven. De resultaten liegen er niet om. Heel wat podium posities op internationale competities. En ondertussen hebben Franse en Italiaanse wijninvesteerders er ook hun weg naar gevonden.
Maar waar ligt Bulgarije eigenlijk? Om een referentie te geven, het ligt ter hoogte van Rome of ter hoogte van de Pyreneeën, dus best wel zuidelijk. In het noorden vinden we Roemenië, in het Westen Macedonië en Servië, in het Zuiden Griekenland en Turkije en in het Oosten de Zwarte zee.
Bulgarije kent zo’n honderd wijngebiedjes, verspreid over vijf grotere regio’s. Ze verschillen qua klimaat, bodemsamenstelling en aangeplante druivenrassen.
De belangrijkste qua productie is de Thracische vallei, door veel historici beschouwd als een van de oudste wijnbouwgebieden ter wereld. In het Noorden afgeschermd door het Balkangebergte, begrensd door de Zwarte Zee in het Oosten en Griekenland in het Zuiden. Deze laaglanden hebben overgangsklimaat gaande van continentaal tot mediterraan, beschermd tegen lage wintertemperaturen, kent droge en warme zomers (23,6 ° C in juli) en een warme herfst. Produceren volle witte, rosés en geconcentreerde rode wijnen.
In het Noorden (Westen) vinden we Donauvlakte. Hier vinden we een gematigd continentaal klimaat, met lage wintertemperaturen, droge, warme zomers (24 ° C in juli) en een warme droge herfst. Produceren medium tot full body rood, medium body wit, schuimwijn, rosé”.
In het Oosten hebben we het Zwarte Zeegebied. Hier vinden we een maritiem klimaat met zachte winters, gematigd warme zomers (22 ° C in juli), en een lange, warme herfst. Meestal witte, rosé, medium body rode, dessertwijnen.
In het midden van het land, ten Noorden van de “Thracian Valley” ligt de Vallei van de Rozen. Volledig omgeven door bergen, wordt deze streek beschermd tegen extreme temperaturen (22 ° C in juli). Frisse witte, rosé en fruitige rode wijnen.
Struma Vallei. Het stroomdal van de rivier de Struma ligt in het uiterste Zuidwesten van het land. Er heerst een mediterraan klimaat met heel warme zomers (25 ° C in juli). Meestal medium en full body rode en rosés, met een zeer beperkt aantal witte wijnen. Streek gekend voor de Melnik druif.
Wat de druiven betreft vinden we toch wat inheemse druivensoorten. De meest populaire zijn Mavrud, Rubin, Melnik, Misket, Gamza, … Maar de meest verbouwde blijven de klassieke druiven zoals Cabernet Sauvignon en Merlot aangevuld met Syrah, Petit Verdot , Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Het boeiende is dat veel wijndomeinen nieuw zijn. Ze zijn afgestapt van de verkoop aan de coöperatieves en maken nu trots hun eigen wijnen. Ze hebben grote investeringen gedaan om te moderniseren maar terzelfder tijd ook oude productietechnieken heringevoerd zoals bijvoorbeeld het gebruik van Kvevri.
Kvevri zijn grote, aardewerken vaten die traditioneel worden gebruikt voor de gisting, opslag en veroudering van wijn. Het zijn grote, ei-vormige amforen, van meestal zo’n 800 liter, die al dan niet worden ingegraven in de grond.
Wijnbouwers die deze gebruiken willen terug naar de pure smaak van wijn. Kvevri maken een gedoseerde zuurstofuitwisseling mogelijk, zodat de wijn versoepelt en homogener wordt, maar zonder de afgifte van smaak zoals dat bij eiken vaten ( vanille, toast,….). De wijn is dan ook fijner, puurder en preciezer gedefinieerd tov wijnen in eiken vaten die dan romiger en voller zijn en tov wijnen die op inox rijpen die dan frisser en zuurder zullen zijn.
Tja, wat kan ik zeggen over Oostenrijk. Een land dat zich nog moet ontwikkelen in mijn assortiment daar hier ook te veel mooie wijnen zijn om onbemind te laten.
Maar met Salzl heeft Enth-o-vin wel een kanjer. Al hun betaalbare reserves en premium wijnen zijn buitengewoon. In no-time heeft de Gruner Veltliner Reserve, Figaro, zich gehesen naar een absolute bestseller N°1 plaats.
Ook niet per toeval ligt dit domein in Burgenland, het meest oostelijke deel van Oostenrijk, tegen de Hongaarse grens aan. Enth-o-vin heeft iets met het Oosten.